Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hazardování po česku, aneb hazardu je u nás přáno

Mnoholetým obcházením zákona o loteriích se hazard dostal mimo kontrolu. Peníze do veřejných rozpočtů nerostou úměrně vsazeným penězům a do českého loterijního průmyslu vstupuje kapitál z Ruska a Ukrajiny, kde je hazardní hraní od letošního roku zakázáno.

Loni Eeši prosázeli 130 miliard korunwww.lidovky.cz

Hazardní lobby ovládá sněmovnu, a proto se ho v souvislosti s ekonomickou krizí nedotkla žádná úsporná opatření. Poslanci věnovali hazardu za poslední rok dokonce další 3 úlevy. Retroaktivním „přílepkem“ k zákonu proti legalizaci výnosů z trestné činnosti dostaly společnosti, provozující kurzové sázky, 1,5 miliardy nezdaněných příjmů. Je umožněno hrát za cizí měny (obejdou se tím korunové limity pro výherní hrací přístroje) a od letošního roku povolilo MF hazardní hraní přes internet s vylhaným odůvodněním, že jde o požadavek EU (rozhodnutí ESD z letošního roku přitom říká opak). K hazardu se tak přímo z domova dostanou i ženy a děti.

Hazardní společnosti nedaní jako ostatní firmy, mají povoleno místo daní přispívat na veřejně prospěšné účely, například sportovním svazům, nadacím, třeba i svým. V České republice nejsou zdaňovány výhry, malé firmy odvádějí pouze 6 % výtěžku na veřejně prospěšné účely, velké zase mají limitovány správní poplatky a nezdaňují se ani tispy v kasinech.

Češi prosázeli v loňském roce 130 miliard korun a z této částky dostanou veřejné rozpočty náhražkovými formami zdanění pouze necelých 8. Hazard prohlubuje současnou ekonomickou a společenskou krizi a ročně způsobuje škodu ekonomice státu ve výši cca 36 miliard korun (4,5 x více než jsou jeho daňové náhrady).

Poslanci, kteří mají tento stav na svědomí, sedí stále v Poslanecké sněmovně a dohadují se, čím naplnit prázdnou státní kasu. Je naprosto neuvěřitelné, že se hazardu úsporná opatření v tzv. „balíčku“ vůbec nedotkly! Pokud některé strany myslí omezení hazardu vážně, mohou okamžitě využít schválený senátní návrh novely zákona o loteriích, který marně čeká na projednání v Poslanecké sněmovně a velkou většinu problémů s hazardem řeší!  Vytváření jiných návrhů je zastíracím manévrem, aby se „jako“ věc řešila, a nic se nezměnilo. Nevěřím ani vládě, že hazard potlačí, protože minulé 3 vlády tvrdily totéž a jejich 4 pokusy vždy padly pod stůl.

Svůj díl odpovědnosti za tento neudržitelný stav nesou sportovní svazy, které lobují za hazard, ale i sami občané, protože se o věci veřejné málo zajímají a jsou nedůslední ve svých požadavcích na zákonodárce. Snadnější je uvěřit nereálným slibům.    

Autor: Josef NovotnýJosef | sobota 10.10.2009 15:23 | karma článku: 16,26 | přečteno: 1117x
  • Další články autora

Josef NovotnýJosef

Volte odpovědně, nebudete se pak rozčilovat kvůli složenkám!

Všichni se podivujeme nad vysokým zadlužením České republiky a nad špatným stavem věcí veřejných. Uvědomme si ale, že na rozdíl od všech profesí nemusí být na vykonávání politické funkce žádné vzdělání ani praxe. U velkých stran mnohdy stačí k prosazení ostré lokty, zákulisní pletichy nebo naopak loajalita s vedením. A tak třeba v Senátu schvaluje zákony člověk, který nemá řádně ukončenu ani základní školu! Pravda, vzdělání není všechno a jak všichni víme, dá se i koupit. Tvrdím ale, že by se měl zájemce o vrcholovou politiku prokázat například zkušenostmi z komunální politiky nebo úspěšného podnikání.

16.5.2010 v 10:55 | Karma: 15,65 | Přečteno: 878x | Diskuse| Ostatní

Josef NovotnýJosef

Falešná předvolební hra

Novela zákona o loteriích, kterou minulý týden schválili poslanci, umožňuje obcím účastnit se povolovacích řízení, vydávat regulační vyhlášky a požaduje zveřejňování odvodů na veřejně prospěšné účely na internetu. Neřeší ale potřebné zvýšení zdanění hazardu a odstranění velkého množství daňových výjimek. Jsem přesvědčen, že byla přijata všemi přítomnými poslanci jen jako předvolební gesto. Ve skutečnosti počítají s tím, že jim Senát novelu vrátí a změny se už neprojednají, ač by všichni hrozně chtěli...

16.4.2010 v 12:45 | Karma: 9,67 | Přečteno: 891x | Diskuse| Ostatní

Josef NovotnýJosef

V regulaci fotovoltaiky politici výrazně selhali

Neschopnost parlamentu snížit v loňském roce výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky pro letošní rok výrazně přispěla k zatížení každé vyrobené kilowatthodiny 50 haléři ekologické daně. Současná vláda dostala od politiků za úkol tento problém zmírnit a plní ho tím nejméně šťastným způsobem.

6.4.2010 v 8:25 | Karma: 14,36 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Josef NovotnýJosef

Sportovní svazy, neviňte Hušáka, ale sebe

Funkcionáři sportovních svazů rozhodli společně s politiky již v devadesátých letech, že financování sportu zajistí přes hazard. Nyní svádí toto špatné rozhodnutí související s nedostatkem peněz ve sportu na krizi, dokonce viní Sazku, že jim málo platí, přestože si hospodaření své společnosti Sazky takto sami nastavili. Sportovní svazy - ČSTV, Sokol, Orel a další stojí za rozhodnutím, že rozvojem hazardu budou financovat sport. Předražená Sazka Aréna spolu s furiantstvím ředitele Hušáka k tomu později jen dodala korunu.

15.1.2010 v 10:10 | Karma: 19,23 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Ostatní

Josef NovotnýJosef

Jen lůza se nedívá do budoucna

Celé volební období se poslanci chovají velmi nezodpovědně. Dosud nevyřešili žádný z nutných reformních kroků a veřejné finance používají především ke krátkodobým politickým či předvolebním cílům. Chybí jakákoliv vize, horizont jejich uvažování už nejsou obvyklé dva roky, ale pouze měsíce.

7.1.2010 v 8:39 | Karma: 26,53 | Přečteno: 1723x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2514x
Energetik, bývalý senátor a dlouholetý starosta města Bystřice nad Pernštejnem. Je členem SNK ED a lídrem Věcí veřejných za Vysočinu ve volbách do PS.

Seznam rubrik